top of page

Zonnepanelen hybride omvormers en accu's

Bijgewerkt op: 12 sep. 2022

Onderstaand een verslag van mijn persoonlijke ervaring met een Hybride omvormer en bijbehorend accu pakket.


"In de toekomst zullen we onze zonnepanelen aan moeten sluiten op batterijen. Zo kan je energie die op een zonnige dag is opgewekt in de avonduren gebruiken. Een hybride batterij-omvormer biedt de mogelijkheid deze stap richting de toekomst te zetten. De batterij-omvormer is in staat het elektriciteitsnet, de zonnepanelen en de batterij met elkaar te verbinden."


Om zo veel mogelijk onafhankelijk te zijn van de stroom leverancier hebben we onze oude omvormer dus ingeruild voor een hybride variant. Het verschil tussen een normale omvormer en een hybride omvormer is de mogelijkheid om er een accupakket op aan te sluiten. Dit biedt twee grote voordelen.


1. De zonnepanelen laden overdag de accu's op. Wanneer de accu's vol zijn leveren de zonnepanelen stroom aan de groepenkast (eigen gebruik).

2. Bij uitval van de netspanning zorgen de accu's voor de stroom (zolang de accu's vol genoeg zijn).

3. Wanneer de zonnepanelen (na zonsondergang) geen stroom meer opwekken, leveren de accu's de stroom aan de groepenkast.

Om bovenstaande mogelijk te maken bestaat het systeem, naast de hybride omvormer en accu's, uit een stroommeter en een Automatic Transfer Switch, kortweg ATS. De ATS heeft 2 ingangen:

A. Het net + uitgang van de omvormer en

B. De EPS (Emergency Power) uitgang van de omvormer (deze levert de stroom bij uitval van het net)

De uitgang is aangesloten aan de groepen van de meterkast (EPS Load).


Onze thuis situatie:


Hoe ziet het er dan in werkelijkheid uit?


In de garage staat de hybride omvormer en het accupakket:


In de meterkast staat de stroommeter:en de ATS switch:


Door middel van een uitgebreid softwarepakket wordt de installatie gemonitored.

Dit is het hoofdscherm. De pijltjes geven de richting aan van de stroom. Hier kan je zien dat er op dit moment 4,23kW wordt geleverd (Solar) door de zonnepanelen. Ons huis vraagt nu 3,88kW aan stroom (Consumption). Het ’te veel’ aan zonne-energie wordt nu terug geleverd aan het net. De zonnepanelen hebben ‘s morgens de accu's al opgeladen. Op dit moment zijn de accu's 100% vol (Soc).Onderstaand de situatie nadat de zon onder is en de accu's de stroom aan het leveren zijn aan het huis:


De zonnepanelen leveren nagenoeg niets meer (0,04kW) en de accu's ontladen (discharging) zich en voeden de meterkast (Consumption 1.20kW). Het net (import) levert nu dus niets!


De software biedt vele mogelijkheden om met grafieken en tabellen het gebruik/verbruik in te zien:groeten uit Driebergen,


Marcel

4.303 weergaven9 opmerkingen

9 comentários


Ingrid
Ingrid
08 de ago. de 2022

Mooie reportage Marcel, dank voor het delen van je kennis. Nog een vraag: is er internet nodig of kan dit ook zonder?

Curtir
Marcel Pol
Marcel Pol
09 de ago. de 2022
Respondendo a

Hoi Ingrid, nee. Maar wel handig om via je telefoon, laptop of computer te kunnen zien wat de panelen opbrengen natuurlijk. Maar de omvormer heeft een eigen display en werkt ook zonder aansluiting op internet.

Curtir

Marcel Pol
Marcel Pol
01 de ago. de 2022


Bovenstaande grafiek laat duidelijk zien wat het nieuwe hybride systeem oplevert (nieuwe systeem met accupakket actief vanaf mei 2022)!

Curtir

Marcel Pol
Marcel Pol
30 de mai. de 2022

https://www.duurzaambouwloket.nl/nieuws/afbouw-salderingsregeling-uitgesteld-tot-2025?fbclid=IwAR1oQx5ELYzr9rdIRKciyEBC-lN2FfYRWwmP0i0IaiVWuRUv1CIS95sVK30

Curtir

Oh wat super, Marcel! Wij zijn aan het verbouwen en willen ook zo'n systeem erin meenemen. Dank voor je info!

Curtir
Marcel Pol
Marcel Pol
26 de mai. de 2022
Respondendo a

Graag gedaan. Als je meer wilt weten of het systeem een keer werkend wilt zien, dan hoor ik het graag! Succes met de verbouwing.

Curtir

X
X
18 de mai. de 2022

Hi Marcel, fantastisch! Wat ik mij afvraag. Schakelt de stroom probleemloos over op energiemaatschappij stroom in het geval dat de accu s leeg zijn? Of dien je daar iets voor te doen? O ja nog een prangende vraag wat kost zo n pakket om en nabij? vr gr Yovanka

Curtir
Marcel Pol
Marcel Pol
18 de mai. de 2022
Respondendo a

Hoi Yovanka, overschakelen van net naar accu’s en andersom gaat helemaal automatisch. Kosten hangen af van het gewenste vermogen en het aantal batterijen die je nodig hebt. Ook is een 3 fase systeem duurder dan een 1 fase. Ik heb alles gekocht bij stralendgroen.nl Als je eens wilt komen kijken is dat ook goed hoor. Gr Marcel

Curtir
bottom of page