top of page

Zonnepanelen hybride omvormers en accu's

Bijgewerkt op: 12 sep. 2022

Onderstaand een verslag van mijn persoonlijke ervaring met een Hybride omvormer en bijbehorend accu pakket.


"In de toekomst zullen we onze zonnepanelen aan moeten sluiten op batterijen. Zo kan je energie die op een zonnige dag is opgewekt in de avonduren gebruiken. Een hybride batterij-omvormer biedt de mogelijkheid deze stap richting de toekomst te zetten. De batterij-omvormer is in staat het elektriciteitsnet, de zonnepanelen en de batterij met elkaar te verbinden."


Om zo veel mogelijk onafhankelijk te zijn van de stroom leverancier hebben we onze oude omvormer dus ingeruild voor een hybride variant. Het verschil tussen een normale omvormer en een hybride omvormer is de mogelijkheid om er een accupakket op aan te sluiten. Dit biedt twee grote voordelen.


1. De zonnepanelen laden overdag de accu's op. Wanneer de accu's vol zijn leveren de zonnepanelen stroom aan de groepenkast (eigen gebruik).

2. Bij uitval van de netspanning zorgen de accu's voor de stroom (zolang de accu's vol genoeg zijn).

3. Wanneer de zonnepanelen (na zonsondergang) geen stroom meer opwekken, leveren de accu's de stroom aan de groepenkast.

Om bovenstaande mogelijk te maken bestaat het systeem, naast de hybride omvormer en accu's, uit een stroommeter en een Automatic Transfer Switch, kortweg ATS. De ATS heeft 2 ingangen:

A. Het net + uitgang van de omvormer en

B. De EPS (Emergency Power) uitgang van de omvormer (deze levert de stroom bij uitval van het net)

De uitgang is aangesloten aan de groepen van de meterkast (EPS Load).


Onze thuis situatie:


Hoe ziet het er dan in werkelijkheid uit?


In de garage staat de hybride omvormer en het accupakket:


In de meterkast staat de stroommeter:en de ATS switch: