top of page
voko_edited.png

Na de start van onze Coöperatie is WIJ Oogsten intussen een goedlopend project. Waar we lerend, ontdekkend en ontwikkelend samen werken, en waardoor samen te werken met de natuur, een overvloedige opbrengst gerealiseerd wordt.

Mensen die langsfietsen vragen geregeld wat hier wordt gedaan omdat de tuin er zo uitnodigend en rijk uitziet.

Ook krijgen we uitnodigingen van boeren in de omgeving om een vorm van samenwerking aan te gaan.

Dit voelt als een mooi momentum om de stap verder te gaan naar het samen opzetten van een Voedselgemeenschap.

Wat 

Een voedselcollectief of voedselgemeenschap is een initiatief door de inwoners van een regio die gezamenlijk rechtstreeks inkopen bij boer of producent. De leden van het collectief bestellen wekelijks boodschappen online en halen deze af bij het ophaalpunt of via de bezorger. 

Waarom zou je meehelpen in deze Voedselgemeenschap?

• Het is duurzaam omdat het zowel ecologisch is als lokaal geproduceerd en meeloopt met de seizoenen

• Het is vaak voordeliger omdat je rechtstreeks inkoopt

• Als deelnemer heb je een directe link met waar je voedsel vandaan komt. 

• Je werkt mee aan een voedselketen die onafhankelijk is van de grote, vaak schadelijke ketens. Je werkt dus voor voedselsoevereiniteit.

 

Wie

Voedselcooperatie De Heuvelrug is een initiatief van:

Wij de Heuvelrug - organisatie en realisatie

Het plan

Binnen een straal van 25 km van Driebergen haalt de VOKO Heuvelrug haar producten op bij diverse telers en boeren, groot en klein. In de ochtend geplukt en ’s avonds al op je bord. Zonder tussenkomst van een groothandel of winkel, waardoor er een eerlijke prijs voor de boer en voor de leden van het collectief is.

Vers en gevarieerd van het land naar eigen keus zonder zelf een tuin te hoeven onderhouden. Maar wel samen gezellig en actief zijn voor een andere manier van consumeren. Je bestelt wat je wilt hebben; je hoeft geen vaststaand pakket af te nemen.

Er is ruimte voor uitbreiding van het assortiment. Minimale vereiste is dat de producent op biologische wijze produceert, waarbij een keurmerk niet noodzakelijk is. 

 

Waar 

De eerste pick-up locatie proberen we in  Driebergen te vinden. De Utrechtse Heuvelrug is een uitgestrekt gebied. We willen daarom op zoek gaan naar meer pick-up locaties (in later stadium) en een bezorgservice (vanaf de start)

Mogelijke opties pick-up locaties Joke, Leersum Steef/Eef? (permacultuur Marjan en Gijsbert?), Heelcentrum Doorn

 

Hoe doe je mee?

Alles binnen het Voedselkollektief wordt door de leden zelf gedaan, van de bestellijst opstellen, doorgeven aan de telers, ophalen van de bestellingen, inrichten van de pop-up winkel tot het uitgeven/afrekenen van de bestellingen. Daarnaast zijn er taken op het gebied van financiën, administratie en communicatie. Leden kunnen zelf kiezen op welk terrein ze graag actief willen zijn.

Door de gezamenlijke inzet van leden blijven producten betaalbaar en vormt het Voedselkollektief een netwerk van mensen die bij elkaar betrokken zijn.

Sluit je je aan bij de VOKO Heuvelrug, en geef je op voor een taak die je leuk lijkt om te doen !

 

Ook zoeken we een soort van SRV-wagen met chauffeur die over de Utrechtse Heuvelrug rijdt om bestellingen af te leveren.

 

Ben je al lid van WIJ en zocht je nog een onderwerp om bij aan te haken en voel je dat dit je aanspreekt? Of ben je nog geen lid van WIJ en is dit het moment om in te stappen en samen verder te bouwen?

We starten in september met de Voko Heuvelrug.

Een initiatief van Coöperatie WIJ.

 

Doe je mee?

Stuur een mail naar wijdeheuvelrug@protonmail.com en stap in de Telegramgroep Voko Heuvelrug

VOKO Telegram groep

https://t.me/+6lDZJLbfulU4NGY8

bottom of page