top of page
Voko 4.jpeg
Logo Voko.jpg

 

 

We starten bij 75 leden! Doe jij mee?

 

Met ons Voedselcollectief Heuvelrug doen we samen rechtstreeks boodschappen bij de boer. Je bestelt wekelijks online boodschappen en haalt deze af bij het centrale ophaalpunt in Driebergen (Weth. Teselinglaan 71) of bij een ophaalpunt in Leersum of Doorn. We openen op termijn ook ophaalpunten in Amerongen, Maarn en Austerlitz.

 

Binnen een straal van 25 km rond de Utrechtse Heuvelrug haalt het Voedselcollectief haar biologische producten op bij diverse telers en boeren, groot en klein. Zonder tussenkomst van een groothandel of winkel, waardoor er een eerlijke prijs voor de boer en voor de leden van het collectief is.

Vers en gevarieerd van het land naar eigen keus zonder zelf een tuin te hoeven onderhouden. Je bestelt wat je wilt hebben; je hoeft geen vaststaand pakket af te nemen.

Je kunt een informatiebijeenkomst bezoeken die wij houden op 28 februari  2024 om 19:30 uur bij de Inloop in Driebergen. Je kunt naar binnen via de achteringang naast van der Muelenstraat 2. Dan leggen we uit hoe het collectief werkt en wat de uitgangspunten zijn. Daar kun je ook je vragen stellen. 

Waarom?

 * Het is duurzaam omdat het zowel biologisch is als lokaal geproduceerd en uit het seizoen
* Het is voordeliger omdat je rechtstreeks inkoopt

* Voko Heuvelrug heeft geen winstoogmerk

 * Als deelnemer heb je een directe link met waar je voedsel vandaan komt
* Je werkt mee aan voedselautonomie (zelfvoorzienend zijn op het gebied van voedsel)

Voordelen voor de telers

  • Een betere prijs voor een goed product. We betalen meer dan de groothandel.

  • We nemen ook kleine hoeveelheden, afwijkende vormen en formaten af.

  • Inzicht in wie je producten afneemt.

 

Wat kan je bestellen?

Groenten, fruit, vlees, eieren, kaas, zuivel, brood, kruiden, diervoeding en binnenkort ook rijst, bonen en meel/bloem/granen. Een kleine greep uit de leveranciers die meedoen: Geitenboerderij Amerongen, Schevichoven, IJsboerderij Vrederust, boer van Os, Kwekerij A8, Landgoed Zuylensteyn, Landgoed Sterkenburg, Steef en Eef,  . Hier kun je  binnenkort de volledige lijst van alle leveranciers waar je kunt bestellen vinden. 

Hoe werkt het?

  • Je kunt alleen als je lid bent van het Voedselcollectief meedoen en je boodschappen inkopen.

  • Het eenmalige en niet-restitueerbare lidmaatschapsgeld is € 50 per huishouden. (Dat geld gebruiken we bijvoorbeeld om nieuwe kratjes, weegschalen of koelboxen van te kopen)

  • Je betaalt maandelijks € 15 per huishouden (bij 2 of meer volwassenen) en € 10 voor een huishouden met 1 volwassene.  Dat gebruiken we om de huur te betalen van de ‘winkelruimte’ en de kilometervergoeding voor de chauffeurs. 

  • Je kunt wekelijks bestellen via internet en je bestelling op een vaste dag tussen 16-20 uur afhalen in Driebergen( op de Weth. Teselinglaan 71, waar de centrale 'Vokowinkel' gehuisvest is,  of tussen 18-20 uur ophalen bij het afhaalpunt in Leersum en in Doorn We zijn nog op zoek naar een afhaalpunt in Leersum. Weet je iets, laat het ons weten!)

  • Je werkt 4 uur per maand mee in 1 van de teams (voor meer info zie verderop)

 

Je kunt een informatiebijeenkomst bezoeken die wij houden op 28 februari 2024 om 19:30  uur bij de Inloop in Driebergen. Je kunt naar binnen via de achteringang naast van der Muelenstraat 2. Dan leggen we uit hoe het collectief werkt en wat de uitgangspunten zijn. Daar kun je ook je vragen stellen. 

In welke teams kun je meewerken?

 

Chauffeursteam (CT); Op een vaste dag vanaf 9:30 uur haal je bij 4 leveranciers op de Heuvelrug de bestelde producten op en brengt deze naar het ‘winkelpunt’ in Driebergen. 

Het andere chauffeursteam brengt de bestelde pakketten op een vaste dag vanaf 16 uur naar de afhaallocatie in Leersum. Je krijgt een kilometervergoeding voor je auto

Winkelteam (WT):  Op een vaste dag van 16:30–20:30 uur help je bij het uitgeven van de bestelde pakketten en reken je af met de klanten. Je ruimt daarna alles weer op. 

Inpakteam (IT):  Op een vaste dag van 13-17 uur maak je de bestelde pakketten klaar op de ‘winkellocatie’ en draait het eerste uur van de ‘winkel’ mee.

Bestelteam: (BT) Je coördineert op maandag na 12 uur de bestellingen van boer tot klant 

Communicatieteam (CoT): Je maakt elke week een bestelmail met info over de leveranciers, recepten, je houdt ons Instagram account bij en werft nieuwe leden. 

Leveranciersteam (LT); Je onderhoudt het contact met onze leveranciers en doet de klachtafhandeling.

 

Wil je in het BT of CoT, dan ben je meer uren per maand kwijt omdat deze teams klein zijn en niet wisselen in verband met de aard van de werkzaamheden.

 

Tijdlijn

Met 75 leden kunnen we samen boodschappen gaan doen!

Geef je nu op via onderstaand formulier.

 

De planning is dat we op half februari 2024  besluiten of er voldoende belangstelling is.

Dan bereiden we alles voor qua bedrijfsvorm, investeringen, het inrichten van het winkelpunt, afspraken maken met de leveranciers, ICT instellen voor het bestellen via internet.

En vervolgens starten we op eind februari  2024 met het ’inwerken’ van de leden en de eerste bestellingen kunnen dan gedaan worden op eind maart 2024.

 

Elk lid van het Voedselcollectief is mede verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Dat is dus heel wat anders dan bij het kopen van het voedsel in een winkel. Als je iets tegenkomt wat je graag anders wilt hebben, heb je zelf ook een verantwoordelijkheid om dat in gang te zetten. Bijvoorbeeld door er binnen jouw team het gesprek over te voeren, of het op een Algemene Ledenvergadering aan de orde te stellen, liefst met een voorstel. We nemen bij ons Voedselcollectief met consent besluiten: een voorstel wordt alleen aangenomen als alle leden daarmee instemmen.

 

 

Wil jij ook betaalbare biologische voeding van de Utrechtse Heuvelrug?

Doe mee!

Vul onderstaand formulier in!

 

Hartelijke groet,

 

Cathy, Jolanda, Margo, Ellen, Kit (kernteam VOKO)

Heb je vragen? Mail naar wijdeheuvelrug@protonmail.com

Inschrijfformulier:

Ja! Ik doe mee met de VOKO HEUVELRUG!

Ik betaal een eenmalig inschrijfgeld van € 50 en betaal daarna maandelijks een bedrag van € 10 (eenpersoonshuishouden) of € 15  (meerpersoonshuishouden) aan lidmaatschapsgeld en ik werk 1 x per maand  4 uur mee.

Maak € 50 inschrijfgeld over op rekeningnummer NL 76 INGB 0778 3854 34 t.n.v WIJ de Heuvelrug, o.v.v Voko Heuvelrug en je naam, zodat we zeker weten met hoeveel mensen we van start kunnen gaan.

Gaat de start echt niet door, dan krijg je dit bedrag natuurlijk direct retour!

In welk team wil je meehelpen?
bottom of page