top of page

Belangrijke instrumenten voor het stimuleren (‘boosten’) van een regionale economie zijn een lokale munt (die ontworpen is om de belangen van de regio te dienen) en het openen van lokale betaalrekeningen door ondernemingen, overheid en burgers.

De stap van lokaal geld naar lokaal crypto geld is klein maar belangrijk. Dit is lokaal digitaal geld, op basis van de blockchain technologie. Met dit lokale digitale geld kan betaald worden, net als met de officiële munten als de euro en de dollar, maar daarenboven maakt het privacy, fundraising en waarde vastlegging mogelijk. Het functioneert als een maatschappelijke munt waarmee niet alleen producten en diensten kunnen worden betaald maar ook maatschappelijke dienstverlening van bijvoorbeeld vrijwilligers en mantelzorgers. Dienstbaarheid aan de lokale gemeenschap wordt zo ‘zichtbaar gemaakt’ en gewaardeerd. De verleende maatschappelijke dienstverlening kan vervolgens worden geruild met producten en diensten als energie en voedsel.

Van het grootste belang voor het slagen van een lokale economie met lokaal (crypto) geld en betaalrekeningen is dat een bepaalde schaal nodig is, het moet min of meer de lokale standaard worden. Dit maakt grootschalige promotie en communicatie nodig vanaf het eerste begin. Een ambitieus promotieplan moet ervoor zorgen dat burgers, ondernemers en publieke organisaties snel en goed geïnformeerd worden en overgehaald om mee te doen. Als eenmaal de minimale schaalgrootte van ongeveer 50,000 -100,000 mensen met culturele affiniteit en verbondenheid is bereikt, gaat de ‘booster’ werken en functioneert de regionale economie.

betalen.png
vorige.png
domein 3.png
bottom of page