top of page

Verslag "dag van de energie"

Tiel, 3 september 2023


"Eerst geloven, dan zien" hing er aan de wand. Vandaag ging het in de ochtend om nieuwe energie (vrije energie) en 's middags schoof ik aan bij een aantal lezingen over de huidige energie.


Als eerste was Florian Silvis aan het woord. Florian had het vooral over energie-bewustzijn. "Wij hebben invloed op wat er om ons heen gebeurd. Wanneer we met zijn alleen een intentie uitzetten, zoals het bouwen van een nieuwe samenleving, dan heeft dat grote invloed."


"In de huidige tijd komen veel verborgen dingen naar boven, Veel beperkende overtuigingen maken dat we dingen gewoonweg niet zien." vervolgt Florian. "Doe dus vooral dingen die je leuk vindt. Daar krijg je energie van! Communiceer je intenties naar je 'hogere zelf', dan zorgt de 'gevonomie' voor de rest".


Eigenaar van de website www.holistico.nl Jan de Kock, ook eigenaar van het pand "de brug" vervolgt de middag.

Hij vertelt iets over het ontstaan van het pand en benoemd onder andere zijn meest recente project; een energie-gemeenschap op het industrieterrein in Tiel.


Bas van den Boer, mede-oprichter van de energie-cooperatie in Gilzen en Rijen (al 10 jaar geleden opgestart), legt uit hoe https://energiegilzerijen.nl is ontstaan. 10 Jaar geleden werd als doel gesteld om de gehele gemeente in 10 jaar volledig op eigen, duurzame energie aan te kunnen sluiten. Dat is helaas niet gelukt.


Op dit moment doen ca. 200 huishoudens mee, wekt de cooperatie 400.000kW energie op met 1500 zonnepanelen! Energie Gilzen en Rijen, is samen met nog ca. 100 andere energie cooperaties, aangesloten op OM energie (https://samenom.nl).


Ik heb natuurlijk even gezocht, en kwam er achter dat er ook een initiatief is in Driebergen. Heuvelrug Energie (https://samenom.nl/aanmelden/?gln=8712423032446-HEUV).

Naast het opwekken van energie heeft de cooperatie ook 15 energie-adviseurs en een fysiek energieloket.

Ook hebben ze een samenwerking met Spinder BV. Samen met nog 10 andere coöperaties zijn ze eigenaar van 4 windmolens. De Coöperatie Spinder en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij hebben beiode 50% aandelen in Spinder BV.


Paul Fredrik sloot de middag af met een uitgebreide uitleg over zijn installatie thuis.

Paul heeft als ultieme doelstelling om geheel autonoom te zijn als het gaat om de energie voorziening.

Voor nu betekent dat een groot aantal zonnepanelen met accu's en een warmtepomp.

Paul noemt een aantal redenen waarom je energie-autonoom zou willen zijn:


  • Gedrag van de energie leveranciers

  • Hoge prijzen / prijsstijgingen

  • Overheid

  • Geopolitiek

  • Duurzaamheid

  • What If scenario

  • Hobby...


Het gaat in de meeste gevallen wel om, wat men "mooi weer off-grid', noemt. Wanneer de zon niet schijnt en de accu's leeg zijn moet je toch terugvallen op een andere (commerciele) bron.Al met al een zeer interessatnte middag met voldoende stof tot nadenken! Vooral het verhaal van Bas over de energie coöperatie gaf me veel energie!


Dit wordt vast en zeker vervolgt binnen onze coöperatie.


gr,


Marcel Pol56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page