top of page

Zomaar een mijmering - Waar staat WIJ over vijf jaar

Het is een zonnige dag en ik zit in de tuin te genieten van de warmte. Mijn gedachten gaan uit naar WIJ en als vanzelf ga ik mijmeren. Waar zou WIJ staan, vijf jaar vanaf nu?


Mijn gedachten laat ik de vrije loop….


Ik sta op een mooi uitgestrekt terrein in een bosrijke omgeving en zie een sfeervol boerderijachtig pand. Ik besluit naar binnen te lopen. Daar zijn mensen die ik ken, en mensen waar ik nu nog geen kennis mee heb gemaakt. De energie is goed en fijn. Het blijkt onze ontmoetingsplaats te zijn.


WIJ is inmiddels uitgegroeid tot een hechte gemeenschap waarin mensen elkaar weten te vinden voor allerlei zaken. De kinderziektes zijn eruit, er is een structuur opgebouwd die voor iedereen helder is. De blik is gericht op de nieuwe wereld en de nieuwe mens. Telkens wordt afgewogen hoe deze nieuwe wereld vorm kan krijgen en wat daarvoor nodig is. Er is een gedragen visie op bewust-zijn.


Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af. De mensen die meebouwen zijn betrokken, gemotiveerd en doen waar ze goed in zijn of wat ze leuk vinden om te doen. Het kan zijn dat er nog geen kennis is van het gebied waarop men meewerkt, maar dat er door kennisuitwisseling lerend ontwikkelen ontstaat. Er is niemand die overspannen raakt van de hoeveelheid werk, er zijn goede afspraken wie wat doet. Er is ook iemand beschikbaar die aanspreekpunt is op het moment dat iets in de energie stagneert. Deze persoon gaat dan op zoek naar manieren waarop het wel kan.


De vaste werkgroepen hebben elk een eigen kernteam vanwaar uit projecten worden opgestart en uitgevoerd. In een overkoepelende groep worden nieuwe ideeën ingebracht. Hier zijn mensen actief die deze op waarde kunnen toetsen en in een werkgroep kunnen inbrengen. Het is ook mogelijk dat het niet in een vaste groep past, dan wordt er een gelegenheidsgroep opgericht die zichzelf daarna ook weer opheft.


Het is vooral de verbinding die opvalt. Mensen weten elkaar te vinden, en er zijn verschillende bijeenkomsten waar ieder lid welkom is en kan binnenlopen. Er is een rijke voor-ieder-wat-wils agenda met lezingen en workshops.


Prachtig is ook het project waarin leden elkaar onderling ondersteunen in het dagelijks leven. Dat kunnen klusjes zijn, zorg, voedsel of gezelschap. Het is een uitwisseling waarbij geen geld gebruikt wordt. De ene keer helpen we de een, de andere keer de ander. De waarde-uitwisseling beweegt zich in grote kringen door de gehele coöperatie.


Verschillende ondernemers zijn aangesloten en brengen waarde in die past bij de coöperatie. Zij treffen een grote gemeenschap die graag samenwerkt met of afneemt van hetgeen zij inbrengen. Landelijk hebben we contact met groepen die aan hetzelfde bouwen. Met een aantal ervan werken we samen op gebieden die lastiger zijn om regionaal van de grond te krijgen. Zo zijn er energieprojecten gestart en is er een systeem voor aanvullende gezondheidszorg ontwikkeld.


Langzaam keer ik terug naar nu. Er schiet me een gezegde te binnen: ‘ook een weg van duizend mijlen begint met een eerste stap’. En hoewel er nog veel stappen te zetten zijn, zijn we ‘gewoon’ begonnen en onderweg!


Heel benieuwd ben ik naar jouw mijmering. Als je wilt kun je deze delen in het WIJ forum, want hoe meer we visualiseren, hoe concreter we aan WIJ kunnen bouwen!


Petra

140 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page