top of page
  • Foto van schrijverWij

Welkom!

Bijgewerkt op: 3 mei 2023

Welkom bij Wij de Heuvelrug! We zijn blij dat jij er bent en bijdraagt op de manier die bij jou past!

We zullen je de komende periode informeren en meenemen in de ontwikkelingen die we maken als platform Wij de Heuvelrug, zodat je zelf kunt kijken aan welke initiatieven je wil deelnemen.

Onderstaand vind je een verslag van de informatieavond door Roel Wolfert over Society 4.0 en wat dit voor Wij de Heuvelrug (en dus haar leden) kan opleveren.

Was je er niet bij, maar wil je wel aangeven lid te willen gaan worden van onze coöperatie?

Gebruik dan [dit] formulier om je alvast in te schrijven.

Op 13 april gaven Roel Wolfert en Arnoud Kas een lezing over Society 4.0 voor de leden van Wij de Heuvelrug. Zo'n zeventig leden waren aanwezig op deze inspirerende avond in Bunnik.

Roel begon de lezing met het verhaal over een Urkse visser, die hem onlangs liet weten geen revolutie te verwachten als mensen het ergens niet mee eens zijn. Wel verwacht de visser een evolutie of een fluwelen revolutie wanneer mensen een beter alternatief hebben.
Wat is Society 4.0 dan?

Laat dat nou precies zijn wat Society 4.0 is: Een alternatief, een nieuwe vorm van samenleven, die bottum-up wordt vormgegeven. Dit in tegenstelling tot het systeem zoals dat sinds de Industriële Revolutie geldt: de top-down benadering, waarbij een elite (multinationals, overheden) van bovenaf opleggen hoe de mens (burger) leeft en samenleeft.

En daarvoor was Roel hier: om ons te inspireren en aan te zetten tot actie. Letterlijk zei hij: jullie zijn wakker, sta op en ga aan de slag!

Hij benadrukte dat het team van Society 4.0 geen politieke of andere identiteit heeft en slechts fungeert als inspirator en informatiebron om te helpen een nieuwe samenleving op te zetten. Niet zij, maar WIJ zullen dat moeten doen. Bottum-up dus.


Bottum-up

Overigens is dat ook precies wat we met Wij de Heuvelrug (WdH) nastreven: Een platform aanbieden en de informatiebron zijn voor alle bottum-up/ burgerinitiatieven die er al zijn of gaan komen in onze regio. Inspireren, verbinden en faciliteren.

En dan zit er, na twee jaar crisis, voor iedere Heuvelrugbewoner die naar een mooiere, menswaardigere samenleving wil, niets anders op dan Roels advies ter harte nemen en mee te bouwen. Ofwel: Niet mauwen, maar bouwen!

Expertise

Het kernteam van WdH staat in nauw contact met het team van Society 4.0 en maakt gebruik van de diverse informatiebronnen die Society 4.0 te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie-expert om te helpen bij het verwerven van financiële middelen, maar ook aan advies omtrent de oprichting met een juridische vorm. Daarbij merkte Roel tijdens zijn lezing op dat subsidie en de euro misschien niet de middelen zijn die we in onze nieuwe wereld zien en wensen, maar dat we, nu het nog kan, beter wijselijk gebruik kunnen maken van deze middelen, omdat ze ons wel degelijk verder kunnen helpen in de opbouwfase/transitiefase.


Regionale economie en menselijke maat

Verder sprak Roel over de ‘parallelle economie’ die hij liever ‘regionale economie’ noemt, want regionaal heeft de toekomst. Hij noemde reeds geslaagde voorbeelden in Arnhem, Zutphen en het Westland. Zo vertelde hij over initiatieven waarbij producent en consument dichter bij elkaar komen, zoals lokaal geteelde groenten die in het Westland door een SRV-man worden bezorgd, lokale biersoorten, scholen waar kinderen centraal staan in plaats van curricula en lokale munten, maar ook worden er al stappen genomen op het gebied van regionaal georganiseerde zorg en nutsvoorzieningen (zoals elektromagnetische energie en kinetische energie).

Het komt erop neer dat we weer terug willen naar de menselijke maat. Dat doen we allemaal veelal voor het eerst: bouwen, creëren, ontwikkelen. Maar ook proberen, leren, falen, opstaan en weer doorgaan. Hierbij is, aldus Roel, onderlinge verbinding essentieel! Zijn devies: zoek steeds naar wat je met elkaar gemeen hebt in plaats van naar de verschillen te kijken. Verdeeldheid is namelijk de basis voor een impasse, iets wat we allerminst willen.


Coöperatie

Roel en zijn team adviseren een coöperatie als beste juridische vorm voor initiatieven als WdH. Coöperaties zijn namelijk zeer democratisch en worden bovendien internationaal erkend door overheden. In een transitiefase waarin financiële middelen (nog) onontbeerlijk zijn voor regionale ontwikkeling is de coöperatie een uitermate handige rechtsvorm om zaken geregeld te krijgen.

Tot slot

De globale wereld ontwikkelt zich verder onder leiding van de elite. De globale wereld is vooralsnog onontkoombaar en zal parallel bestaan aan de onze. De globale wereld is die waar DATA het nieuwe geld zijn. En gelijktijdig ontwikkelen wij met elkaar op regionaal niveau de menselijke tegenhanger.

Was je er niet bij, maar wil je wel aangeven lid te willen gaan worden van onze coöperatie?

Gebruik dan [dit] formulier om je alvast in te schrijven.

282 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page